El dispensador de cable

Estic fart d’haver de buscar trossos de cable mentre estic treballant en algun projecte, amb el soldador calent i l’estany a punt. Normalment això significa obrir un calaix, agafar una caixa o una bossa, obrir-la, remenar-hi a dins… Massa complicat amb el poc espai que tinc damunt la taula, ocupada amb plaques de mòduls, proto-boards, esquemes i components. No és una solució pràctica, o sigui que n’he pensat una que si que ho pot ser.

Aquesta idea és ben senzilla: un petit moble de fusta, amb uns travessers metàl·lics (tubs o varetes) per posar-hi petites bobines amb els cables enrotllats. També hi puc posar les bobines d’estany, i altres coses que hagi de tenir a mà quan estic soldant.

La part més difícil de tota aquesta operació seria fer el moble de fusta, però he tingut un cop de sort: una botiga propera ha llençat un petit expositor de fusta, que em pot fer el servei. He anat a la ferreteria a comprar una vareta roscada, que crec que pot ser la manera més fàcil de fer els travessers on penjar les bobines, i les volanderes i femelles. Més endavant hauré de pensar com fer les bobines pel cable (només en tinc algunes d’estany), però mentrestant ja tinc coses per fer.

01 croquis i materials 02 abans

La tapa del darrera no em serveix, o sigui que la faig fora. També alguns prestatges em sobren, si els deixo no hi haurà prou espai per a les bobines. Una vegada els he tret, també faig fora unes petites peces de fusta que evitaven que caiguéssin els pots o el que fos que hi havia als prestatges, que em molestaran més endavant. Així és com queda de moment:

03 a mitges

El següent pas és tallar la vareta roscada a mida, i llimar una mica el principi de la rosca perquè vagi bé de collar-hi les femelles. Això ha estat prou ràpid.

04 varetes

Els forats per passar les varetes s’han de fer molt ben aliniats, sinó costen de passar i queden tortes. Per sort me n’he sortit força bé. Com que l’estructura es movia una mica, l’he reforçat amb cola blanca i clavant una bona colla de claus; ara és molt més rígida i resistent.

05 despres 06 despres

El següent repte és fer les bobines. A priori no tinc cap idea, o sigui que començo a voltar pel garatge tot remenant caixes i trastos, esperant la inspiració, i de sobte… boom! Ja ho tinc! No serà massa bonic, però serà fàcil i en puc fer moltes: es tracta de desmuntar cintes de VHS, sí, aquelles coses antigues que tots hem tingut i alguns encara guardem (la maledicció de tenir prou espai). A continuació us explico el sistema utilitzat per fer les bobines.

Trio la pel·líula més dolenta, obro la cinta, en trec les bobines (la resta va a les deixalles), i li trec la cinta magnètica.

07 cinta VHS 08 cinta oberta

Trenco la “tapa” transparent de les dues bobines, llimo els bonys que queden, i uneixo les dues bobines amb cinta aïllant. Faig un forat al centre amb una broca, i el faig més gran amb una altra.

09 bobina muntada

10 foradar 11 forat més gran

Amb això tinc les bobines fetes (aquest passos els he repetit uns quants cops), o sigui que queda enrotllar tots els cables a les bobines i passar-les per les varetes.

A la part de sota, i a falta de més bobines, hi poso una petita capsa de cartró amb tots els tubs termoretràctils que tinc; accedir a ells és el mateix problema que amb els cables, però són de molt mal enrotllar. I aquí ho teniu, finalitzat.

12 final

Ara va directament a sobre la taula sense més espera, aviat em posaré amb algun projecte per estrenar-lo, i provar què tal va…

Res més, teniu totes les fotos al flickr, per si les voleu consultar…

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s