El DVD espatllat

Des de fa molts anys tinc un DVD marca Woxter model XDIV500, dels primers que reproduïen Divx i Xvid, comprat en aquells temps en que el Divx acabava de treure la versió 3.0 i la majoria de la gent del carrer no sabia que es podien baixar pelis per internet.

Fa uns dies es va quedar aturat mentre estava veient una pel·lícula, va dir “prou”; de fet és normal que es morís enmig de la gran producció que m’estava empassant, “La educación de las hadas” és tan infumable que pot fer que es cremi el vostre DVD, la TV, i potser fins i tot el cotxe si teniu el garatge massa a prop del sofà. Si ho podeu evitar, no la mireu, feu-me cas.

En fi, deixant crítiques cinematogràfiques al marge, el que va passar és que la peli es va quedar parada, amb la imatge congelada i sense so. El comandament responia, però no passava res, no tirava endavant ni endarrera, només la vaig poder parar. Després podia tornar a carregar el DVD a dins la unitat, però ja no llegia el disc. Era hora d’una reparació! (i en cas que no me’n sortís, sempre podria fer una autòpsia!)

Desmuntant la tapa de planxa (és molt fàcil, només uns quants cargols philips de tota la vida; s’agraeix que no hagin fet servir cargols amb caps impossibles de descollar) veiem les entranyes de la bèstia.

100_1663

Hi veiem tres plaques de circuit imprès, i un lector de DVD. Pel que fa als PCB, una és clarament la font d’alimentació: rep el cable dels 230V de la xarxa elèctrica, porta un cable a l’interruptor general de l’aparell, i es poden distingir tots els components típics d’una font conmutada. Hi ha una segona placa que és un petit ordinador multimèdia, es veuen grans integrats SMD que deuen ser memòries, decodificadors de còdecs de vídeo i audio, etc. D’aquesta placa surten les connexions externes d’audio i video. La tercera està posada en vertical a la part frontal, i és la interfície amb l’exterior: receptor del comandament a distància, display, botons… tot el que necessita l’usuari per controlar l’aparell i saber què està fent.

100_1664 100_1666

Sembla que les tres plaques es troben en bon estat i fan bé la seva feina; en cas contrari l’aparell es quedaria sense senyal, o no s’engegaria, o només apareixeria una pantalla negra. Més aviat sembla que sigui un problema del lector de DVD, que és la única part que conté mecanismes.

100_1669

Tot desmuntant la lectora per mirar què li passa, m’adono que les seves connexions amb la resta de plaques són idèntiques a les que porten les unitats de CD o DVD d’un ordinador: el mateix connector molex amb els quatre pins típics (12V, 5V, i dues GND) i el clàssic cable pla amb 40 pins en dues files que formen la famosa interfície IDE, que també empraven (ara ja no) els discs durs. Això em fa pensar que la reparació podria ser tan senzilla com canviar el lector de DVD per un lector provinent d’un PC. Però no ens avancem massa, que encara no sabem on és l’avaria.

100_1673

Amb l’aparell obert i endollat, inserto un altre DVD i comprovo el funcionament bàsic. La porta s’obre i es tanca, el carril de la lent es mou bé amunt i avall i no hi ha entrebancs ni sorollets estranys als mecanismes. Però no passa res més, el DVD no comença a girar una vegada ha entrat, que és el primer que hauria de fer per llegir-ne la taula de continguts. Això fa pinta de motor. Provo de fer girar el disc manualment, i així si que aconsegueixo que giri finalment amb el motor; en aquest punt, l’aparell el llegeix bé i tot funciona correctament. Si el paro, però, ja no pot tornar a girar, a no ser que l’ajudi amb el dit com abans. Sembla que el motor ha patit alguna avaria que fa que li manqui parell per fer girar el disc insertat quan està quiet. Sense el disc, faig girar l’eix del motor i el noto una mica encallat. No sembla que el problema provingui dels components que controlen el motor (només faig una inspecció visual dels circuits i els components, però tot sembla normal). Així que el motor que fa girar el disc deu haver patit algun problema mecànic, potser tan senzill com haver agafat pols o fibres a l’eix, cosa que ha fet que no pugui girar lliurement fins al punt de no poder fer girar els discs.

100_1671

Canviar el motor no sembla una bona solució (se n’hauria de trobar un d’idèntic), ni tampoc canviar tot el lector per un d’igual (difícil de trobar un recanvi de marca Fuss, que no he sentit mai). Per tant només queda un camí, que és seguir la idea que abans us he avençat, canviar el lector de DVD per una unitat de PC. Fent una ullada entre totes les peces de PC de desguàs que col·lecciono per moments com aquest, només trobo lectores i gravadores de CD, però cap lectora de DVD. Al final, apareix una gravadora de DVD Philips, que és més del que hi volia posar, però en fi, no tinc res més; de moment ho provaré, ja que l’èxit no està garantit.

100_1681

Connecto la gravadora a l’alimentació i les dades i engego l’aparell. La porta s’obre tot fent cas del comandament, i hi poso un DVD. El llegeix i reprodueix correctament, o sigui que és un èxit! La meva suposició era correcta; per tant, per arreglar l’aparell ja només falta encabir la unitat el millor que pugui i tancar-la. Abans, però, és hora de fer-li una autòpsia al lector vell… ja em coneixeu, no me’n puc estar!

100_1675 100_1676

El primer que faig és treure el motor espatllat, ja que no vull guardar-lo per error. Aquí el teniu, el culpable de tot plegat. Una vegada aïllat el provo de fer girar amb els dits i sí que sembla oferir una petita resistència, segurament suficient per un motor de tan poca mida per frenar-lo.

Les peces que en poden sortir d’aquí tampoc no són res de l’altre món; la placa de control, uns quants engranatges, el làser i la seva guia, dos petits motors més (un d’ells el conservo amb l’etapa reductora completa), i ben poca cosa més. El que més m’interessa ara per ara és l’embellidor frontal de la safata, si puc la posaré al nou lector perquè des de fora no es noti gens que l’he reparat.

100_1679 100_1680

Ara que ja he saciat les meves ànsies d’autòpsia (sempre que s’espatlla una cosa una part de mi vol que no es pugui arreglar per poder-ne fer una!), procedim a la reparació pròpiament dita. El primer que cal fer és desmuntar la caràtula original de la gravadora, i mirar de posar-la al seu lloc. L’embellidor de la carcassa del DVD és molt estreta, o sigui que la gravadora queda massa enrera perquè hi toca. Ho podria deixar així mateix, però com que vull fer una cosa polida (si més no per fora) em cal retallar-la per posar-li l’embellidor original de la safata. O sigui que li faig una marca amb llapis amb la sana intenció de tallar-la.

100_1682 100_1683 100_1684

Després de gastar tot un disc abrasiu amb la Dremel, els resultats són els esperats. Torno a situar la gravadora a lloc i comprovo que tot funciona correctament. He hagut de tallar un parell de sortints de plàstics de la caràtula frontal del DVD, però res important. Evidentmet, abans de tallar la carcassa de ferro de la gravadora, l’he desmuntat completament, no vull que la ferritxa m’espatlli els motors o m’embruti la lent del làser! Tot seguit l’he tornat a muntar, una operació molt fàcil.

100_1688 100_1689 100_1690

El resultat és bo, he situat la gravadora al seu lloc i encaixa perfectament. Ara és hora de posar l’embellidor a la safata i després fixar la gravadora al seu lloc. Aquesta operació ha estat més fàcil del que m’esperava, només he hagut de retocar una mica el frontal de la safata amb la Dremel per ajustar-ne la mida i col·locar l’embellidor amb una mica de paciència, per enganxar-lo amb cola finalment. I queda molt bé, com nou!

100_1691 100_1687

Pel que fa a fixar la gravadora al seu lloc, cal tenir en compte dues coses: que no té la mateixa mida que el lector original ni les fixacions al mateix lloc, i que l’embellidor de la safata ha de quedar molt ben posat quan aquesta es tanqui. Faig la presentació per marcar la ubicació final de tot plegat, i em disposo a veure quines opcions tinc per la fixació definitiva. El millor fóra fer uns suports nous (els que ja hi ha a la carcassa no em serveixen, ja us he dit que les mides no concorden) però em sembla que és massa feina; o sigui que em decanto per la solució més fàcil i menys elegant: cola d’epoxy i avall!

100_1693 100_1694 100_1695

Sí, ja sé que no és el millor sistema (sobretot si mai he de repetir aquesta reparació), però és ràpid i no em podeu negar que no queda ben enganxat! Tanco la caixa després de comprovar que tot és al seu lloc i que funciona… Voilà, qualsevol diria que li he fet un transplantament tan important, vist des de fora…

100_1699

Això és tot per avui, si voleu més detalls mireu totes les fotos al Flickr.

PS: No penso tornar a posar la mateixa pel·lícula, ara que ja torna a funcionar!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s