La taula de leds (2)

Aquest post és la continuació de “La taula de leds (1)“. Després d’aquest n’hi haurà un tercer que tancarà el projecte.

MANS A LA OBRA
Ja prou de parlar i preparem les eines!
El primer que faig és l’esquema, sense tenir molt clar encara com vull que sigui la placa. Faré una placa prototip per començar a programar el micro, i quan ja tingui el programa funcionant dissenyaré la placa final tot pensant en la ubicació definitiva a la taula.
Només començar ja em trobo amb un petit problema. Com que encara no domino això de programar el xip en la mateixa placa final (ICSP, o sigui in-circuit serial programming), el programaré a part per posar-lo després a la placa. O sigui que he de fer una petita placa per programar i prou. Aquí sota podeu veure un esquema teòric extret del datasheet del micro, junt amb la placa que he fet. No està malament per començar, ara que ja he provat això de la transferència de tóner, aviat podré fer plaques més grans. Aquest tema de com fer plaques està tan ben explicat a molts llocs que jo no hi entraré pas, doneu un cop d’ull al següent enllaç, que a mi em va anar molt bé, i no us desespereu com jo amb la planxa…
-enllaç: transferència de tóner

-esquema teòric i circuit imprès del programador
esquema del programador placa del programador

També us deixo un link d’una explicació que a mi em va ser molt útil per començar a programar els xips Atmel, instal·lar tots els programes i fer els primers passos, en anglès, of course.
-enllaç: primers passos amb l’AVR studio

Ara que ja sóc capaç de programar el xip i ja començo a treure la pols als meus coneixements de llenguatge C amb l’AVR Studio, puc passar a la placa prototip. Us poso l’esquema teòric a sota; hi van els 20 leds, les 5 resistències, el microcontrolador i un polsador de reset per si es penja el firmware. Una altra sessió de routing a l’Eagle i ja ho tinc, llest per embrutar-me les mans un altre cop amb el clorur fèrric. La placa no és pas cap èxit (repeteixo que no estic convençut amb això de la planxa), o sigui que he repassat algunes pistes amb l’estany. Soldar els components no és cap problema, els leds els poso barrejats de diferents colors sense tenir massa en compte les diferències de tensió entre uns i altres -les resistències ja faran la seva feina. Aquí ho teniu tot:

-l’esquema teòric
esquema

-el circuit imprès
placa prototip

-la foto de la placa amb els components soldats
soldat!

EL PRIMER PROGRAMA
Ara que el hardware de prova ja està acabat, és el torn del software… Així que escric el primer programa, funciona molt justet però és un primer pas. Ja l’he “pujat” al micro i, després dels inicials problemes típics (recordeu la màxima “si funciona a la primera, repassa-ho, alguna cosa va malament!”), he fet unes petites modificacions i ja funciona bé. Mireu les fotos i el video, la cosa marxa!

-video de la placa en funcionament

-fotos de la placa prototip funcionant
taula leds 01 taula leds 02
taula leds 04 taula leds 06

FEINA DE FUSTER
Solucionada la part electrònica del projecte (tot i que no definitiva), em centro ara en la part “mecànica” o “física” del problema, és a dir, el muntatge de la taula. Com ja he dit, he aprofitat una taula de café que tenia de l’altre pis. Li desmunto un parell de coses que sobren (l’elevador, que no funciona bé), li trec el vidre, i tallo la fusta i el metacrilat a mida (serra de calar). La feina més pesada és soldar cables prou llargs a cada led (n’hi ha 20!) per anar fins a la placa, però passa ràpid. La següent tasca és preparar la fusta; la idea és senzilla, fer una mena de “sandwitch” amb la fusta que porta els leds, el metacrilat i el vidre al damunt. Potser sota la fusta, i per tapar tots els cables i la placa, li poso una altra fusta més prima. Segons com em vingui fins i tot ho puc rematar amb alguna mena d’embellidor a tot el voltant.
Marco totes les posicions dels leds damunt la fusta en llapis, i faig els forats amb el taladre. Per darrera faig els forats més grans, hi ha d’haver espai per maniobrar. Una vegada foradada la fusta, hi he de preparar els passos dels cables, no vull que superin el gruix de la fusta. Aquesta és una tasca per la fresadora; com que no en tinc cap n’he demanat una al meu pare, és vella però farà la feina. Després d’una estona de soroll i pols, la feina està feta. Els contorns són molt irregulars, com podeu veure a les fotos, però és que no em venia de gust marcar-los amb el regle i fer una obra d’art. Total, no es veurà!

taula leds 08

taula leds 09

LA INSTAL·LACIÓ
Ara toca anar posant led per led al seu forat. Per fixar-los faig servir cola calenta, que serveix per tot. De tant en tant també en poso per fixar els cables, que tot plegat serà un embolic, sinò. Al final, tots els cables van a parar a la zona central on hi posaré la placa, de moment els deixo llargs i amb la placa a lloc ja els tallaré.

taula leds 15 taula leds 14 taula leds 16

taula leds 10

Al següent post posaré la placa definitiva i la seva ubicació a la taula, tota decorada amb tota una colla de detalls finals. Fins a la propera.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s